Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Nie ma w Polsce osoby, która nie znałaby smaku kotletów mielonych, knedli czy placków ziemniaczanych... Swój sposób na przygotowanie taniego, szybkiego oraz niesamowicie smacznego obiadu poleca znana restauratorka Magda Gessler!

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?!

Kotlety mielone Magdy Gessler

Potrzebujemy:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 cebule

2 jajka

1 kajzerka

50 g masła

sól i pieprz (do smaku)

mleko do namoczenia bułki

bułka tarta do obtaczania

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Roladki z bakłażana z kozim serem

Potrzebujemy:

1 mały bakłażan

twaróg kozi (1 opakowanie)

mięta świeża (garść)

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pokroić bakłażana w plastry wzdłuż. Posolić i odstawić na sicie na 20 minut. W tym czasie wymieszać kozi twaróg z posiekaną miętą.

2. Osuszyć plastry bakłażana papierowym ręcznikiem. Usmażyć na suchej patelni (najlepiej grillowej) lub upiec w piekarniku na blasze wyłożonej pergaminem. Ostudzić. Posmarować plastry bakłażana serkiem i zwinąć w ruloniki.

3. Podawać na zimno z sosem żurawinowym lub czatnejem jabłkowym. Można ozdobić pestkami granatu. Jeśli nie lubicie mięty można aromatyzować serek innymi świeżymi ziołami według gustu.

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Knedle z morelami

Potrzebujemy:

700 g ziemniaków

350 g mąki pszennej

2 jajka

500 g moreli

1/2 szklanki bułki tartej

70 g masła

sól i cukier (do smaku)

Sposób przygotowania:

1. Najlepsze są te przygotowane w domu. Ale można je też zjeść wyśmienite w czeskich, austriackich czy węgierskich restauracjach. To stary przepis pamiętający jeszcze czasy monarchii austrowęgierskiej i cesarza Franciszka Józefa, który podobno uwielbiał knedle z morelami.

2. Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczana wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść morelę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z masłem.

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Zapiekanka z brokułami

Potrzebujemy:

500 g pomidorów

1 brokuł

makaron penne (lub inny krótki) (300 g)

3 jajka

śmietanka kremówka (200 ml)

2 szalotki

2 łyżki oliwy

Cheddar tarty (100 g)

Parmezan tarty (100 g)

masło

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugotować makaron w wodzie z 1 łyżką oliwy. Szalotki posiekać, usmażyć na 1 łyżce oliwy. Wymieszać kremówkę z roztrzepanymi jajkami. Dodać cheddar i łyżkę parmezanu. Wymieszać dodając szalotkę. Doprawić solą i pieprzem (powinno być dość słone, bo brokuł gotowany na parze).

2. Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na wierzchu ułożyć pomidory, potem brokuły i znów makaron, pomidory, brokuły. Polać śmietanką z serem. Posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Musaka z bakłażanem

Potrzebujemy:

600 g mielonego mięsa

600 g krojonych pomidorów z puszki

6 ząbków czosnku

2 cebule

4 bakłażany

3 łyżki oleju

2 łyżeczki ziół prowansalskich

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 ml czerwonego wino

200 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym.

2. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.

3. Nagrzać piekarnik do 180 C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Placki ziemniaczane

Potrzebujemy:

1 kg ziemniaków

2 cebule

2 ząbki czosnku (niekoniecznie)

2 jajka

mąka pszenna (2-3 łyżki)

sól i pieprz

olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.

2. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze "z koronką" czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię. Serdecznie doradzamy szukanie nowych pomysłów na obłożenie do placków. Może ubita kremówka z wędzonym łososiem, może mus z makreli, a może mus jabłkowy?

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

Zupa na kurkach

Potrzebujemy:

2 l wywaru mięsnego

300 g kurek

4 ziemniaki

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

ziele angielskie

sól i pieprz

1 cebula

50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Jajecznica z kurkami, kurki w śmietanie, pierogi z kurkami... Z kurkami wszystko się udaje. Ale najlepsza jest zupa!

2. Wywar wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. W międzyczasie przygotować kurki: namoczyć w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut, aż wyschną. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki, posolić i dodać posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. Zupę można zabielić śmietaną.