Fot. Piotr Bolko/good-food.tv i Marta Skutnik/good-food.tv

Autor przepisu: ANNA STARMACH / Wydawnictwo ZNAK Literanova

Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"

Ania Starmach udowadnia, że nie trzeba być kulinarnym mistrzem, wystarczą dobre chęci, 25 minut i mniej niż 25 złotych w kieszeni. W swojej już drugiej książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" pokazuje, że szybko i tanio można wyczarować wspaniałe potrawy. Prezentujemy kilka wybranych przepisów na słodkie dania.

Tego dnia miałam olbrzymią ochotę na naleśniki z serem, po przyjściu do domu otworzyłam lodówkę, a tam na półce, gdzie mleko być powinno, mleka brak. Brak też otwartego w okolicy sklepu, a sąsiedzi, jak na złość są nieobecni. Sytuacja beznadziejna? Chyba że… Chyba że zamiast naleśników zrobimy puszyste malutkie placuszki z serem i rodzynkami. O tak… Są wyśmienite i do złudzenia przypominają smak naleśników serowych, a przygotowuje się je o wiele szybciej!

RACUCHY Z SEREM

(dla 2–3 osób)

Potrzebujemy:

300 g białego sera

4 łyżki mąki pszennej

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

garść rodzynek

masło do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Oddziel żółtka od białek.

2. Żółtka wymieszaj widelcem z białym serem, dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i rodzynki.

3. Białka ubij na sztywną piane i delikatniej połącz z masą serową.

4. Na patelni rozpuść masło, nakładaj porcje ciasta (placuszki muszą być małe, bo są bardzo delikatne i zbyt duże będzie trudno przewracać na drugą stronę), smaż na złoto ok. 2 minut z każdej strony.

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

ZNAK Literanova 2014

Fot. Piotr Bolko/good-food.tv i Marta Skutnik/good-food.tv

Autor przepisu: ANNA STARMACH / Wydawnictwo ZNAK Literanova

Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"

Czekolada – do jej smaku nie trzeba chyba nikogo namawiać. A połączenie czekolady z chili, choć wydaje się kontrowersyjne, jest naprawdę strzałem w dziesiątkę. Sam się o tym przekonasz!

BABECZKI Z CZEKOLADĄ I CHILI

(na mniej więcej 20 sztuk)

Potrzebujemy:

2 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki maślanki

0,75 szklanki cukru

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

100 ml roztopionego masła

2 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sproszkowanego chili

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.

2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chili. W drugiej – roztopione masło, jajka i maślankę.

3. Połącz składniki suche z mokrymi, dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj.

4. Przelej do małych silikonowych foremek na muffinki i piecz ok. 20 minut.

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

ZNAK Literanova 2014

Fot. Piotr Bolko/good-food.tv i Marta Skutnik/good-food.tv

Autor przepisu: ANNA STARMACH / Wydawnictwo ZNAK Literanova

Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"

Przepis na jabłkową tartę Tatin możecie znaleźć w pierwszej części książki "Pyszne 25". Teraz czas na nową jej odsłonę – ananasową. Możecie posłużyć się świeżym ananasem lub tym z puszki – to, co stanowi o jego smaku, to gęsty karmel i świeże maliny. Oj, klasyczna tarta ma bardzo silną konkurencję!

ODWRÓCONA TARTA Z ANANASEM I MALINAMI

(dla 4–6 osób)

Potrzebujemy:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g)

4–5 plasterków ananasa

100 g świeżych malin

3 łyżki cukru

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.

2. Na gorącą suchą patelnię wsyp cukier, gdy zacznie się karmelizować, dodaj masło. Po chwili dorzuć plastry ananasa.

3. Owoce smaż w maśle karmelowym kilka minut z obu stron.

4. Formę do małej tarty (albo małą tortownicę) wyłóż papierem do pieczenia.

5. Do formy przełóż ananasy (równomiernie rozłóż je na dnie), polej karmelowym sosem.

6. Owoce przykryj warstwą ciasta francuskiego. Brzegi ciasta włóż do formy i dociśnij, tak aby dotykały spodu. Natnij ciasto w kilku miejscach i włóż do piekarnika na mniej więcej 20 minut.

7. Po upieczeniu przyłóż do formy płaski talerz i przełóż ciasto ananasami do góry. Na wierzchu połóż świeże maliny, które powinny przykleić się do ciepłego jeszcze karmelu.

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

ZNAK Literanova 2014

Fot. Piotr Bolko/good-food.tv i Marta Skutnik/good-food.tv

Autor przepisu: ANNA STARMACH / Wydawnictwo ZNAK Literanova

Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"

Najlepszy omlet jadłam na Mont-Saint-Michelle. Znajduje się tam tradycyjna restauracja La Mère Poulard, otwarta pod koniec XIX wieku. Zjeżdżają tam ludzie z całego świata, żeby spróbować legendarnych puszystych omletów. Pracę kucharzy można obserwować przez szklaną witrynę, ale przepis na ich specjalność jest pilnie strzeżony. Nie pomógł ani mój uśmiech, ani usilne prośby. Zaraz po powrocie z francuskiej wyprawy zaczęły się więc moje omletowe eksperymenty. Jestem z nich bardzo zadowolona, nie smakują jak te normandzkie, ale są moje, a od dziś również twoje. Gorąco polecam dodanie do nich powideł śliwkowych.

OMLET NA SŁODKO

(dla 2 osób)

Potrzebujemy:

4 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

masło do smażenia

Sposób przygotowania:

1. W miseczce wymieszaj mąkę z mlekiem (najlepiej trzepaczką, tak żeby nie było grudek), po chwili dodaj żółtka i cukier, wymieszaj.

2. Osobno ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli, delikatnie połącz je z masą "żółtkową".

3. Omlety smaż na maśle, uważając, gdy będziesz je przewracać, bo są bardzo delikatne. Jeśli masz patelnię, którą można włożyć do piekarnika, nie musisz przewracać omletu, wystarczy, że włożysz go na minutę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.

4. Gotowe omlety najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi z czekoladą.

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

ZNAK Literanova 2014

Fot. Jacek Wrzesiński

Anna Starmach, jurorka "MasterChefa" i absolwentka prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu. Wygrała konkurs "Gotuj o wszystko" organizowany przez Dzień Dobry TVN. Prowadzi swój autorski program na TVN Style "Pyszne 25". Odbyła staże w słynnych restauracjach w Polsce i w Europie. Jej pierwsza książka "Pyszne 25" natychmiast stała się bestsellerem.

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

ZNAK Literanova 2014