fot. Shutterstock

Barszcz czerwony z uszkami

To jedna z najważniejszych potraw na wigilijnym stole. Kiedy barszcz jest gotowy, jest to znak, że możemy zasiadać do wieczerzy wigilijnej i ucztować. Ta pyszna potrawa bazuje przede wszystkim na burakach, które nadają zupie wyrazisty kolor oraz dostarczają do organizmu wiele cennych witamin. W dawnych czasach twierdzono, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. Czy to prawda?

A Wy, podajecie go na swoich wigilijnych stołach?

Zobacz przepis na: Barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybami

fot. Shutterstock

Kompot z suszu

Kompot przygotowywany z mieszanki z wędzonych, suszonych śliwek, jabłek i gruszek. To kolejny polski przysmak, bez którego nie może obejść się wigilijna kolacja. Pijmy go podczas spożywania potraw wigilijnych, gdyż jest zdrowy i pomaga w trawieniu.

fot. Shutterstock

Pierogi z kapustą i grzybami

Każdy z nas ma smaki, których nigdy nie zapomina i kocha całe życie. Dla wielu osób z pewnością są to tradycyjne, polskie pierogi. Bez pierogów z kapustą i grzybami nie byłoby prawdziwych świąt. Grzyby i kapusta wpływają na nasze siły witalne i mają skuteczne właściwości zdrowotne. W niektórych regionach do dziś jako wigilijną zupę przygotowuje się właśnie grzybową, a nie barszcz czerwony z uszkami.

Zobacz przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami na sałatce z buraków

fot. Shutterstock

Kluski z makiem

Ta staropolska potrawa wigilijna, pachnąca orzechami, migdałami, miodem, może być podawana zamiast kuti lub makowca bądź obok nich, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz przepis na: Kluski z makiem

fot. Shutterstock

Kapusta z grochem

Wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem, które każda gospodyni przygotowuje w inny, ulubiony sposób.

Ta potrwa to samo zdrowie!

Zobacz przepis na: Groch z kapustą

fot. Shutterstock

Kutia

Potrawa przygotowywana głównie z pszenicy, ziaren maku, miodu, dużej ilości bakalii i mleka. Dużą rolę odgrywają również orzechy, które dopełniają całość dania.

Zobacz przepis na: Kutia według Buni

fot. Shutterstock

Karp

Najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba.

Karp wigilijny, przyrządzany jest na wiele sposobów stanowi nie tylko ucztę dla podniebienia, ale również symbolizuje Chrystusa i odradzanie się życia.

Zobacz przepis na: Karp faszerowany po żydowsku

fot. Shutterstock

Ryba po grecku

Ryba po grecku na dobre wpisała się do kanonu potraw kuchni polskiej. Najczęściej przygotowywana z obsmażonego filetu ryby, z dodatkiem kolorowych warzyw duszonych w pomidorowym sosie. Podawana jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz przepis na: Ryba po grecku

fot. Shutterstock

Śledzie w galarecie

To wyśmienita kompozycja gotowanego fileta rybnego i różnorodnych warzyw.

fot. Shutterstock

Piernik

Piernik kojarzy się nam ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak w wielu domach wypieka się go cały rok.

Zobacz przepis na: Piernik Siostry Anieli

fot. Shutterstock

Makowiec

To tradycyjne ciasto świąteczne z aromatycznym farszem z bakaliami na cieście drożdżowym lub kruchym. Ludowe wierzenia głoszą, że mak spożywany podczas wieczerzy wigilijnej ma przynosić dużo szczęścia.

Zobacz przepis na: Makowiec

fot. Shutterstock

Chleb

Chleb to symbol nowego życia, a także dobrobytu. Wypieki z mąki mają zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.