Główne składniki

  • majonez
  • lub jogurt
  • lub olej
  • inne składniki w zależności od rodzaju sosu

Przygotowanie

  1. SOS CURRY Z MAJONEZEM Majonez przyprawić łyżeczką curry, dodać do smaku miód. Połączyć z łyżką soku pomarańczowego i odrobiną soku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszać.
  2. SOS REMOULADE Z MAJONEZEM Majonez wymieszać z łyżeczką musztardy i drobno posiekanymi kaparami, cebulą, korniszonami, jajkiem na twardo i zieleniną. Dodać odrobinę zalewy po korniszonach.
  3. SOS OGÓRKOWY Z JOGURTEM 1/8 litra jogurtu wymieszać z 5 łyżkami śmietany, 3 łyżkami twarogu, 2 łyżkami oleju i roztartym ząbkiem czosnku. Dodać pół pęczka posiekanego koperku i pół świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę.
  4. SOS CYTRYNOWY Z JOGURTEM 1/4 litra tłustego jogurtu wymieszać z 5 łyżkami śmietany kremówki. Doprawić 5 łyżkami soku cytrynowego, skórką startą z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  5. SOS ZIOŁOWY Z OLEJEM 3 łyżki soku z cytryny rozetrzeć z solą i pieprzem, ubić z 8 łyżkami oleju na emulsję, dodać drobno posiekane zioła: natkę, tymianek, trybulę, estragon i szczypiorek.
  6. SOS POMIDOROWY Z OLEJEM 3 łyżki octu rozetrzeć z solą i pieprzem, ubić z 8 łyżkami oleju, dodać pokrojony w drobną kostkę miąższ z 2 obranych pomidorów i posiekane listki z ½ pęczka bazylii.