Główne składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 czerwona lub żółta papryka (ewentualnie 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
  • 3 pomidory
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 1 cukinia, 2 cebule
  • sól i pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta papryki chilli lub pieprzu cayenne
  • mieszanka przypraw kuchni włoskiej
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 dag pestek słonecznika
  • 1-2 polędwiczek wieprzowych, przyprawa do gyrosa
  • Danie gotowe w: 60 min
  • Liczba porcji: 5

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, 2 żółtkami, śmietaną , szczypta cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min do lodówki.
  2. Paprykę, pomidory, cukinię i cebulkę kroimy w kostkę, a następnie podsmażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy sól, pieprz, chilli lub pieprz cayenne, oregano, przyprawy włoskie , a także posiekane świeże listki bazylii. Na końcu mieszamy wszystko z połową startego sera.
  3. Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki posługując się głębokim talerzem (talerz kładziemy na cieście dnem do góry i przy pomocy noża wycinamy krążek). Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je, a następnie przyciskamy przy pomocy widelca. Następnie Calzone, należy posmarować jajkiem, posypać pestkami słonecznika, a także resztką żółtego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200C do momentu, aż będą rumiane. Danie można również przyrządzić w wersji mięsnej. W tym celu dodajemy jeszcze polędwiczkę wieprzową, która solimy, kroimy w paseczki, obtaczamy w przyprawie do gyrosa i smażmy na oliwie z oliwek. Smacznego!!!