Główne składniki

  • 1 duża dynia piżmowa
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g sera koziego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Liczba porcji: 2

Przygotowanie

  1. Przekrój wzdłuż dynię piżmową, jednak bądź ostrożny, ponieważ jej skórka jest bardzo twarda. Następnie usuń nasiona z dyni i odetnij górną część. Potem umieść 2 połówki dyni w naczyniu do pieczenia i polej ją oliwą z oliwek. Przykryj naczynie folią aluminiową i umieść w ciepłym piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na 35 minut do momentu, aż dynia będzie miękka. Proces pieczenia będzie zależał od wielkości dyni, sprawdź ją po 20 minutach.
  2. W międzyczasie, pokrój czerwoną paprykę na małe kawałki i również pokrój w plasterki cukinię. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż paprykę oraz cukinię z czosnkiem. Dopraw dolą i pieprzem. Smaż warzywa na patelni do momentu, aż będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące.
  3. Wyjmij dynię z piekarnika. Wypełnij połówki dyni warzywami, a na górę połóż kozi ser. Pokrop odrobiną oliwy z oliwek i włóż ponownie do piekarnika na około 20 minut. Podawaj na ciepło.