Główne składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 50 g masła
  • sól i pieprz (do smaku)
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • Liczba porcji: 4

Przygotowanie

Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?

Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.