Główne składniki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 laska wniliowa
- 10 dag cukru
- 500 ml śmietanki kremówki (33%)
- cieńkie plasterki orzecha kokosowego
- lub wiórki kokosowe
Przygotowanie
- Podgrzać w małym garnku mleko kokosowe z cukrem , laską waniliową i gotować, ciągle mieszając , aż cukier się całkowicie rozpuści. Wyjąć laskę waniliową i pozostawić mleko do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
- Ubić śmietanę na sztywno i zmieszać z masą kokosową.Przełożyć powstałą masę do metalowego lub plastikowego półmiska i zamrażać przez 1h w zamrażarce.
- Wyjąć z lodówki i rozmieszać zamrożoną masę za pomocą trzepaczki.
- Wstawić ponownie lody do zamrażalki i po kolejnej godzinie ponownie rozmieszać.Powtarzać tę czynność aż do chwili , gdy po 5h masa całkowicie się zamrozi i będzie miała kremową konsystencję.
- Lody włożyć do pucharu i udekorować plasterkami świeżego kokosu lub wiórkami kokosowymi.
- Lody można też podawać w skorupie świeżego kokosu.
Data utworzenia:
8 marca 2012 14:56