Główne składniki

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 laska wniliowa
  • 10 dag cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki (33%)
  • cieńkie plasterki orzecha kokosowego
  • lub wiórki kokosowe
  • Liczba porcji: 4

Przygotowanie

  1. Podgrzać w małym garnku mleko kokosowe z cukrem , laską waniliową i gotować, ciągle mieszając , aż cukier się całkowicie rozpuści. Wyjąć laskę waniliową i pozostawić mleko do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  2. Ubić śmietanę na sztywno i zmieszać z masą kokosową.Przełożyć powstałą masę do metalowego lub plastikowego półmiska i zamrażać przez 1h w zamrażarce.
  3. Wyjąć z lodówki i rozmieszać zamrożoną masę za pomocą trzepaczki.
  4. Wstawić ponownie lody do zamrażalki i po kolejnej godzinie ponownie rozmieszać.Powtarzać tę czynność aż do chwili , gdy po 5h masa całkowicie się zamrozi i będzie miała kremową konsystencję.
  5. Lody włożyć do pucharu i udekorować plasterkami świeżego kokosu lub wiórkami kokosowymi.
  6. Lody można też podawać w skorupie świeżego kokosu.