Główne składniki

  • Piernik czekoladowy do moczki
  • zimna woda
  • duża ilość bakalii
  • Tabliczka czekolady
  • kompot agrestowy
  • kompot śliwkowy
  • masło
  • mąka gładka
  • cukier do smaku
  • sok cytrynowy
  • Kakao
  • Przyprawy piernikowe

Przygotowanie

  1. Piernik pokroić na kromki i wysuszyć na kilkanaście dni przed gotowaniem.
  2. Wysuszone kromki piernika zalać zimną widą i powoli rozgotować.
  3. Następnie dodać wody i wlaćkolejno kompoty. powoli gotując mieszać i pilnowaćby się nie przypaliło.
  4. Następnie dodawać bakalie i suszone owoce, czekoladę i wg. uznania łyżkę lub dwie kakao.
  5. Całośc gotować mieszając by się nie przypaliło. Potrawa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany o smaku słodko kwaśnym.
  6. Z mąki i masła przygotować zasmażkę dość gęstą i zasmażyć całość. Do smaku dodać cukru i soku z cytryny.
  7. Do smaku dodać Cukier waniliowy, gałkę muszkatołową, cynamon, goździk, imbir i tym podobne aby całość nabrała zdecydowanie korzennego smaku.
  8. Kolejnym etapem jest wystudzenie potrawy i odstawienie w zdecydowanie zimne miejsce gdzie można ją przechowywać nawet kilkanaście dni.