Główne składniki

  • CIASTO
  • kostka margaryny (250g)
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • proszek do pieczenia (2 łyżki)
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek dżemu porzeczkowego(lub innego kwaśnego)
  • 200 g orzechów włoskich
  • POLEWA
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • czubata łyżka masła

Przygotowanie

  1. Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu (mieszać od czasu do czasu).
  2. Powstałą masę wystudzić.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, orzechy posiekać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
  4. Do wystudzonej masy kakaowej dodawać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, proszek, dżem i orzechy - miksować. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  5. Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto, piec w 180 stopniach ok. 40 minut (sprawdzać patyczkiem).
  6. POLEWA: wszystkie składniki połączyć, zagotować mieszając, lekko wystudzoną polewę wylać na ciasto. Można użyć gotowej polewy lub posypać ciasto cukrem pudrem.