Główne składniki

  • Farsz:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 1 cytryny
  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • sól
  • Liczba porcji: 4

Przygotowanie

  1. Farsz: Śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut. Po tym czasie odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę.
  2. Ciasto: Do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienko. Używając szklanki, wykrawaj małe koła, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem. Stylizacja i fotografia potrawy: Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl