Główne składniki

  • 30 dkg mąki - ok 2 szklanki
  • 2 dkg drożdży (pozostałe z kostki najlepiej podzielić na 2 dkg kawałki, zawinąć w papier i folię i włożyć do zamrażarki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • Liczba porcji: 4

Przygotowanie

  1. Mleko trochę podgrzewamy. Do ciepłego/letniego mleka wrzucamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Lekko mieszamy i czekamy ok 4-5 minut. Drożdże zaczną "kipieć" - pojawią się na powierzchni mleka. W tym czasie wsypujemy do miski mąkę pszenną, najlepiej przesiać ją przez sito, aby zrobiła się puszysta. Następnie wlewamy mleko z drożdżami do mąki, wbijamy jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju.
  2. Mieszamy starając się zagarniać jak najwięcej powietrza do środka. Po chwili ciasto stanie się gęste. Nie musimy czekać, aż wyrośnie, ponieważ będzie rosło na blasze. Przygotowujemy blachę. Można ją podgrzać, aby ciasto wykładać na ciepłą - ale oczywiście nie gorącą. Blachę nacieramy olejem. Przy okazji należy nasmarować olejem ręce.
  3. Ciasto wykładamy na blachę pamiętając, że ręce muszą być mocno natłuszczone olejem. Układamy ciasto na blasze i rozciągamy je, aby powstała warstwa ok 5 mm . Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik i przygotowujemy to co chcemy położyć na pizzę. Ciasto możemy przykryć bawełnianą cienką ściereczką, aby miało cieplej - ale uwaga - ciasto jest tłuste i klei się, więc jeżeli ściereczka dotknie ciasta to się pobrudzi :) Co do ciepłego miejsca, to kiedyś kładło sie ciasto w pobliże pieca - jeśli nie mamy pieca, to można np położyć nad piekarnikiem lub na ciepłej (nie gorącej) płycie ceramicznej.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Większość piekarników posiada tryb „pizza”

Dodatki: Każdy lubi inną pizzę. Przykładowe składniki jednej z moich: Sos pomidorowy z czosnkiem, salami, pieczarki, pomidory, papryka zielona, kukurydza, ser mozarella.

Aby pieczarki nie puściły wody, należy je odpowiednio przygotować. W tym celu podsmażamy na maśle w garnku pokrojoną w drobną kostkę małą cebulę, i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy przez ok. 10-15 minut, aż z pieczarki zmiękną i odparuje woda.

Przygotowanie pizzy: Kiedy ciasto podrośnie (10 minut) to smarujemy je cienko sosem. Układamy salami, pomidory, pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Następnie posypujemy serem.