Główne składniki

  • 50 dag mąki, 2 dag drożdży
  • ser żółty
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka, 2 łyżeczki masła

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić małe zagłębienie i wkruszyć drożdże, wlać szklankę letniej wody. Przysypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce. Do ciasta dodać 4 łyżki oliwy, wymieszać, odstawić jeszcze na 15-20 minut.
  2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy podsmażamy na złoty kolor.
  3. Ugotowaną kaszę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulkę, masło i jajka. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (kasza powinna być pikantna). Ciasto należy rozwałkować i przełożyć na blachę nasmarowaną tłuszczem. Kaszę przekładamy na ciasto posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Podajemy po wyjęciu z piekarnika. Do tej pizzy polecam filiżankę czerwonego barszczyku. Smacznego!