Główne składniki

  • 2 kg łopatki lub karczku (lub po 1 kg każdego)
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 20 dkg słoniny
  • 0,5 kg wątróbki
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • imbir
  • 2 bułki namoczone w mleku
  • 3-4 jajka
  • gałka muszkatułowa

Przygotowanie

  1. Mięso, boczek i słonine pokroić w kostkę i lekko podsmażyc na oliwie. Następnie wsypać wszystko do dużego gara, zalać wodą z dodatkiem 2 kostek rosołowych i dusić pod przykryciem do miękkości
  2. Wątróbkę usmażyć na oliwie. Cebulę zeszklić.
  3. Wszystkie w/w składniki zmielić 3x w maszynce dodając 2 namoczone w mleku bułki.
  4. Buiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
  5. Dodać zółtka, pianę z białek, doprawić do smaku.
  6. Dwie podłużne formy natłuśćić i wysypać bułką tartą. Napełnić do wysokości ok 3/4 zmielonym mięsem
  7. Piec ok. 1 godz. w temp. 200-220 stopni
  8. Uwaga: jeśli mięso i boczek są wyjątkowo "chude" to można dodatkowo dodać 2 łyżki smalcu lub lepiej zwiększyć ilość słoniny. Zapobiegnie to "wysuszeniu" pasztetu a w efekcie jego rozwalaniu się w trakcie krojenia. SMACZNEGO !!!