Główne składniki

  • 20 dkg białego sera tłustego lub półtłustego
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12-18%
  • 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • świeże zioła: bazylia, cząber, tymianek lub suszone
  • sól, bialy pieprz
  • Danie gotowe w: 30 min
  • Liczba porcji: 4

Przygotowanie

  1. Ser ze śmietaną wymieszac na gładką masę. Śmietanę dodawac powoli aby całość miała konsystencję pasty i nie była zbyt rzadka.
  2. Dodać posiekane świeże zioła, rozgnieciony czosnek, posolić, dodać trochę białego pieprzu. Pieprz nie może być wyczuwalny on jedynie podnosi snak ziół i czosnku. Jeśli dajemy zioła suszone i granulowany czosnek całość należy zostawić pod przykryciem na 2 godz. w temp. pokojowej. Ziół ma być sporo np. bazyli świeżej 5- 6 dużych listków. Próbowanie w trakcie nic nie daje bo zioła muszą się przegryźć zwłaszcza suszone. Trzeba więc dodawać "na oko".
  3. Podawać z razowym pieczywem lub jako masę do krakersów, do tortu chlebowego albo słonych kruchych babeczek. Do tego piwo.